Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Εύα Πετροπούλου-Λιανού - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - Περιοδικό Κέφαλος

Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς.


ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Εύα Πετροπούλου-Λιανού - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ



Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήσει μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν (ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ έως 31/3/2019). Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του πρώτου τόμου της «Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία θα συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book. 

Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τη λογοτέχνιδα, Εύα Πετροπούλου Λιανού, ο οποίος συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό του έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΑΝΟΥ




1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Λογοτεχνία. Ελευθερία.
Την ορίζω με μια λέξη που σέβομαι και για μένα έχει τεράστια σημασία. Ο Λογοτέχνης οφείλει να νιώθει ελεύθερος από όποια εξάρτηση ή δέσιμο, ωστε να δημιουργεί.

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Η Λογοτεχνία προσφέρει την ποιότητα στην σύγχρονη ζωή μας. Όλα έχουν γίνει ποσότητα και όλα μεταφράζονται σε οικονομικές συναλλαγές.Η λογοτεχνία παραμένει μια διαφορετική όψη του νομίσματος, γράφοντας μια ιστορία ή διαβάζοντας ένα βιβλίο, ανοίγονται ορίζοντες και όνειραπραγματοποιούνται.

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Θα διαφωνήσω.Τα παλαιότερα χρόνια δεν υπήρχε η τεχνολογία και πολλοί ποιητές έγιναν διάσημοι μετά θάνατον.Πιστεύω ότι η ποίηση έχει την ίδια δύναμη, όπως και ένα μυθιστόρημα ή ένα παραμύθι. Υπάρχει πληθώρα εκδοτικών οίκων και η έκδοση ενός πονήματος γίνεται πιο εύκολα. Εάν ρωτάτε, εάν υπάρχει αγοραστικό κοινό, για την ποίηση, όχι δεν υπάρχει αλλά ποιος αγοράζει βιβλία στην σημερινή εποχή; Δυστυχώς ελάχιστοι κι αυτό με θλίβει. Οπότε από αυτή την πλευρά, θα θεωρήσω αρνητικό το μέλλον του βιβλίου γενικότερα. Φυσικά μπορούμε να ελπίζουμε ότι εάν μάθουμε στα παιδιά να αγαπούν και να σέβονται τα βιβλία από τη νεαρή ηλικία, ίσως να αλλάξει κάτι...

4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Η ποίηση είναι το οξυγόνο μου .Γράφω πάντα , κάθε μέρα μικρά χαϊκού ή ποιήματα.Τα διαβάζω συχνά και νιώθω ότι η ζωή είναι πραγματικά όμορφη.

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Από 7 χρονών έγραφα και ζωγράφιζα, όπως όλα τα παιδιά.Στη Γαλλία το 1994 άρχισα να γράφω στα γαλλικά και ολοκλήρωσα το πρώτο μου βιβλίο, η Ζεραλντίν  και το Ξωτικό της Λίμνης. Ζούσα σε μια ξένη χώρα, μακρυά από τους γονείς μου, το σπίτι μου, τη χώρα μου..Η νοσταλγία και η έλλειψη των δικών μου ανθρώπων, των μυρωδιών, των χρωμάτων της Ελλάδας με έκαναν να θέλω να γράψω για να τα νιώθω ζωντανά γύρω μου, όσα χρόνια ζούσα στη Γαλλία και συνεχίζω μέχρι σήμερα...

6. Γιατί γράφετε;

Γράφω για να δείξω στα παιδιά, ότι αξίζει να ονειρεύονται.Με πίστη στον εαυτό τους, αφοσίωση, σκληρή δουλειά και λίγη τύχη θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους τους.  

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Εμπνέομαι από τα πάντα.Τη μουσική, τον καιρό. "Το  οτιδήποτε  μπορεί να γίνει παραμύθι", έλεγε ο μεγαλύτερος παραμυθάς Άντερσεν.

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Ασχολούμαι με την παιδική λογοτεχνία εδώ και δέκα χρόνια.

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Το παιδικό βιβλίο είναι από τις πιο σημαντικές κατηγορίες στο κόσμο της λογοτεχνίας.Υπάρχει τεράστια ευθύνη στο να γράφεις μια ιστορία για παιδιά. Εγω συνηθίζω να γράφω μια ιστορία το χρόνο ή κάθε 2 χρόνια.Διαβάζω πολλά βιβλία ψυχολογίας και παρατηρώ ή κάνω έρευνα πάνω σε ένα θέμα που θέλω να ασχοληθώ. Δεν γράφω για να γράψω ένα παιδικό βιβλίο προς κατανάλωση.Θέλω ο αναγνώστης μου, να αγαπήσει τον ήρωα, να τον κάνει φίλο του, να γίνουν αχώριστοι φίλοι και να...μεγαλώσουν μαζί.Τις  ιστορίες  μου κάποιοι τις ονόμασαν θεραπευτικές και...τυχερές!! Λέω απλά ευχαριστώ και συνεχίζω να γράφω.

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «Οι περιπέτειες του σαμουράι Νογκασίκα σαν». 

Το πρόσφατο βιβλίο μου λέγεται "Οι περιπέτειες του σαμουράι Νογκασίκα σαν"  είναι η ιστορία ενός μικρού κι ατίθασου σαμουράι, που θα βρεθεί μπλεγμένος σε περιπέτειες. Θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του, θα χάσει την εμπιστοσύνη του πατέρα του, αλλά θα μάθει να εμπιστεύεται τον εαυτό του και μέσα από το μονοπάτι της αυτογνωσίας,  αλλά και της φιλίας θα ενηλικιωθεί, θα βρει την αγάπη και...θα βρείτε το βιβλίο σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Μην πούμε άλλα.

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Τα βράδια αργά.Η νύχτα είναι φοβερή Μούσα. Μπορώ να γράψω οπουδήποτε, είτε στο γραφείο μου, είτε στο σαλόνι μου αγναντεύοντας τις βιβλιοθήκες μου.Προτιμώ όμως να γράφω με μολύβι στις λευκές μου σελίδες.

12.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να ζήσεις μόνο από τα βιβλία. Όλοι έχουν μια δεύτερη ασχολία ώστε να μπορέσουν να συντηρήσουν τον εαυτό τους ή την οικογένεια τους.Οπότε η κρίση επηρέασε όλους τους τομείς, αλλά ταυτόγχρονα έδωσε την δυνατότητα σε ανθρώπους με καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία  να δυναμώσουν  και να πιστέψουν ακόμη πιο πολύ στον εαυτό τους και στα ταλέντα τους. Έχουμε απίστευτα πράγματα που συμβαίνουν, όπως εκδηλώσεις συμπαράστασης σε παιδιά που νοσούν από καρκίνο μέσω παρουσιάσεις βιβλίων, οργανισμοί που συγκεντρώνουν βιβλία και τα στέλνουν σε απομακρυσμένα σχολεία όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα αγοράς βιβλίων και άλλα. Πιστεύω ότι η λογοτεχνία ενώνει τους ανθρώπους.

13. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά βιβλία και  για όλες τις κατηγορίες των αναγνωστών στην Ελλάδα.

14. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Ένας best seller πρέπει να είναι ένα καλό και πρωτότυπο σενάριο....ή μια ιστορία που θα ασχοληθεί με ένα θέμα γενικά αποδεκτό.Μετά θέλει καλό μάρκετινγκ, πολύ διαφήμιση και αρκετό μυστήριο και φυσικά...αναγνώστες.

15. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Έχω εκδώσει και τα δύο είδη. Έχω 3 ηλεκτρονικά βιβλία στην άmazon .com σε 3 γλώσσες και είμαι πολύ χαρούμενη.Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι το μέλλον του βιβλίου. Ίσως στην Ελλάδα, δεν είμαστε τόσο συνηθισμένοι, αλλά στο εξωτερικό τα παιδιά διαβάζουν τα ηλεκτρονικά βιβλία, έχουν ακόμη και ηλεκτρονικούς πίνακες ή υπάρχουν μαθήματα στην τάξη όπου όλοι μαθητές και δασκάλα συνδέονται σε έναν υπολογιστή και κάνουν μαθήματα. Αποδέχομαι λοιπόν και τα δυο είδη λογοτεχνίας.

16.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Να πιστεύει στον εαυτό του και να κυνηγάει τα όνειρα του.Να ρισκάρει, ακόμη κι εάν έχει μια ή δυο απορρίψεις, να μην τα παρατάει.

17. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

Διάβασα το Άσμα Ασμάτων σε ελεύθερη μετάφραση από τον Γιώργο Σεφέρη. Καταπληκτικό.

18. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Διαβάζω αρκετή ποίηση, μου αρέσουν ο Γ.Ρίτσος, Γ. Σεφέρης, Νάνος Βαλαωρίτης. Αλλά και ξένοι λογοτέχνες όπως η Κοντες ντε Σεγκύρ, Ροζαμουντ Πιλτσερ και παραμύθια από όλο τον κόσμο.

19. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;

Είναι πολλά.Αλλά τα βιβλία που αγαπώ, και διαβάζω ακόμη και ανακαλύπτω μικρά μυστικά, είναι ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουαν ντε Σαιν Εξυπερύ και το Δέντρο που έδινε του Σηλ Σιλβερστειν.

20. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Ετοιμάζω μια ραδιοφωνική εκπομπή στο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό: «Ραδιόφωνο Λογοτεχνικό Βήμα», www.logotexnikovima-radio.tk. 
Κάθε Κυριακή στις 18:00 το απόγευμα και κάθε Δευτέρα στις 19:00 το απόγευμα σε επανάληψη. Ονομάζεται: «Παραμυθοταξιδεύοντας με την Εύα» και θα αφηγούμαι τα παραμύθια μου. Ετοιμάζω δύο βιβλία και ελπίζω να εκδοθούν φέτος.
Ευχαριστώ πολύ Πλουταρχε Πάστρα για την συνέντευξη.

                                *     *     *

Τα Ονειρα
(ποίημα της Εύας Πετροπούλου Λιανού) 

Όνειρα είναι τα σχέδια του Θεού
Όνειρα είναι οι ευχές της Παναγιάς
Τα ζήτω των Ηρώων.
Οι καλοσύνες των ανθρώπων
Όνειρα είναι τα χαμόγελα των Αγγέλων.
Όνειρα είναι τα σχέδια στα σύννεφα.
Όνειρα είναι τα χρώματα του Ουράνιου Τόξου.

Όνειρα είναι το σ αγαπώ της μαμάς
Όνειρα είναι οι στιγμές που κλείνουν ολάκερη ζωή
Όνειρα είναι η αρχή σε μια ξένη χώρα
Όνειρα είναι η αγκαλιά απο πρόσωπο ερωτευμένο.
Όνειρα είναι αυτά που σκέφτομουν
κάθε λεπτό, μέχρι να βρώ την ελευθερία.

Όνειρα είναι ο κάθε ήρωας σε ενα παραμύθι 
Όνειρα είναι η θάλασσα η γαλάζια και ο έναστρος ουρανός.
Όνειρα είναι τα μάτια να λένε την αλήθεια.
Όνειρα είναι οι καρδιές να χτυπούν δυνατά.

Ευα Πετροπούλου Λιανού
Συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας
Ποιήτρια
Εισηγήτρια δημιουργικής γραφής παραμυθιού
\



*     *     *



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΥΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΑΝΟΥ


Η Εύα Πετροπούλου-Λιανού γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο όπου και ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές της. Αγαπούσε τη δημοσιογραφία από μικρή, οπότε αποφασίζει να κάνει επάγγελμα τη μεγάλη της αγάπη και παρακολουθεί μαθήματα δημοσιογραφίας στη σχολή του ΑΝΤ1. Τελειώνοντας τις σπουδές της, κάνει την πρακτική της ως ελεύθερη ρεπόρτερ σε διάφορες δημοσιογραφικές εκπομπές. Το 1994 φεύγει για τη Γαλλία όπου εργάζεται ως δημοσιογράφος στη
γαλλική εφημερίδα «Le LIBRE JOURNAL». Η αγάπη για την Ελλάδα όμως την κερδίζει. Επιστρέφει στην ηλιόλουστη πατρίδα, κι από το 2002 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Τον Μάϊο του 2011 θα εκδοθεί το τρίτο βιβλίο της, «Η Ζεραλντίν και το Ξωτικό της Λίμνης», από τις εκδόσεις Έναστρον. Μάλιστα, το έργο αυτό ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στην παιδική σκηνή «Ηλιότεχνο» (Ιανουάριος 2012), σε σκηνοθεσία του Θ. Βουρνά. Ακολούθησαν κι άλλες παραστάσεις σε σχολεία και πολιτιστικούς χώρους. Στη συνέχεια, θα εκδώσει  ebooks «Εγω κι ο άλλος μου ευατός, η Σκια μου» εκδόσεις Σαιτα  «H Zεραλντιν και ο ξωτικό της λιμνης » στα ιταλικά καθώς και  «Η κόρη της Σελήνης» (εκδόσεις Αναζητήσεις), σε 2 γλώσσες αγγλικά και ελληνικά στην άμαζον κομ κι άλλα πολλά 
Η Κόρη της Σελήνης , έχει ήδη κυκλοφορήσει απο τις εκδόσεις Οσελότος 2009 και 2010  και πήρε τις καλύτερες κριτικές για την εικονογράφηση και το στυλ γραφής της συγγραφέως.  
Είναι μέλος του Ομίλου Unesco Λόγου και Τέχνης, των Κορινθίων Συγγραφέων, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.  Επίσης  του Ελληνικού Παραρτήματος ΙΒΒΥ Ελλάδα. Συνεντεύξεις και παραμύθια της φιλοξενούνται σε ηλεκτρονικές εφημερίδες της Ελλάδας και της Κύπρου.
Πρόσφατα η έγκριτη εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση της αφιέρωσε ένα δισέλιδο, για την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία.τόμος 27 σελ 300. 
Τα βιβλία της έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας Κύπρου Ιστολόγιο: http://evalianou.blogspot.gr
E-mail: evvieparra@hotmail.com














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μανιφέστο